Inspiratievolle IHE Plugatons tijdens Connectathon-week

Naast de IHE Europe Connectathon in Triëst vond als side-event ook een Plugathon plaats, een evenement om kennis die voortkomt uit eerdere Connectathons breder te delen en systemen te testen tegen al langer bestaande profielen. Dit jaar gingen de open educatieve sessies over FHIR en EHDS. Vincent van den Berg deelt zijn ervaring.

Vincent: “Ik kon, net als een aantal collega’s, helaas niet fysiek in Triëst zijn, maar het voordeel van de Plugathon is dat je ook online kunt deelnemen aan de presentaties die worden gegeven.” De educatieve track over HL7 FHIR was net als die van EHDS in twee dagdelen verdeeld. In verschillende sessies werden alle IHE-profielen besproken die op deze standaard zijn gebaseerd.

Adresseren van verwijzingen
“Ik vond het verhaal van Derek Ritz over het mCSD-profiel heel interessant”, zegt Vincent. Dit profiel gaat onder meer over het adresseren van verwijzingen. “Waar we in Nederland met de ZIB’s heel erg focussen op de inhoud van zo’n verwijzing, regelt het mCSD-profiel dat bijvoorbeeld die verwijzing in het juiste ‘postvak’ van een ziekenhuis terechtkomt. We zien dat systemen vaak nog afdelings-georiënteerd zijn ingericht, dus een ‘postvak’ per specialisme. Nu komen we steeds meer tot het inzicht dat je de automatische aflevering (routering) van de berichten beter kunt inrichten rondom de zorg die je biedt. Een voorbeeld is second opinion: de kans is groot dat de workflow voor een second opinion net wat anders in elkaar zit dan andere workflows van andere verwijzingen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan diepere specialisaties of juist zorg die specialisme-overstijgend is. Het is belangrijk dat een verwijzing niet bij een persoon terecht komt die deze moet doorzetten naar iemand anders, maar dat de berichten direct op de juiste plek van de juiste personen belanden.” Het is een thema dat qua concept soms al lastig te begrijpen is, maar ga je in de nitty-gritty van de techniek, dan wordt het nog vele malen complexer. “Het was daarom fijn dat we vanuit Nederland rechtstreeks met Derek in gesprek konden, ook al zat hij in Triëst”, zegt Vincent.

European EHR Exchange Format
De tweede track waar Vincent met collega’s aan deelnam ging over de EHDS, die natuurlijk net door het Europese parlement is aangenomen. Vooral de kick-off door Giogio Canglioli was interessant, vond Vincent. “Want hij nam bijna drie kwartier de tijd om diep in te gaan op het European EHR Exchange Format, dat afspraken vastlegt over taal en techniek. Ook hier konden we weer vragen stellen. Eén van de dingen die bijvoorbeeld nog niet helemaal helder zijn, maar voor EPD-leveranciers wel superrelevant, is dat de National Contact Points vaak als een soort vertaalbureau worden gepositioneerd. Want de NCP’s zorgen ervoor dat zorgverleners tussen verschillende landen patiëntgegevens kunnen uitwisselen  Maar uiteindelijk zullen alle EPD’s zelf moeten voldoen aan de Europese interoperabiliteitscomponent om met elkaar kunnen praten, ook zonder vertaalbureau ertussen. Als je naar de tekst in de EHDS-regelgeving kijkt, dan gaat het dus ook over interoperabiliteitseisen aan een EPD. Relevant voor leveranciers is natuurlijk de vraag: wanneer moeten onze systemen voldoen een het European EHR Exchange Format? En wanneer is dat format echt af? Want op dit moment is het voor een deel nog in ontwikkeling, het is nog een bewegend doel. Het is voor leveranciers natuurlijk uitdagend om naar een bewegend doel toe te werken, want je loopt het risico dat het doel net een andere kant op beweegt tegen de tijd dat jij denkt het te bereiken. Die spanning wordt in Europa ook wel gevoeld. De lijn is dat in ieder geval de NCP’s het European EHR Exchange Format onderling uitwisselen, maar dat EPD’s er op termijn er dus ook aan zullen moeten voldoen. De boodschap is dus dat leveranciers bij de ontwikkeling van hun systemen vanaf nu het European EHR Exchange Format goed in de gaten moeten blijven houden en software moeten maken die in lijn daarmee is.”
Meer informatie over de Plugathon-tracks vind je op https://connectathon.ihe-europe.net/ihe-europe-plugathons-2024. Wil je er volgend jaar zelf bij zijn? Hou dan de laatste week in juni 2025 vrij in je agenda. De Connectathon en Plugathon zijn dan in Wenen.

Deelnemers

Axians

Categorie:

Leverancier

Locatie:

Zaltbommel

AB ProRec Med vzw

Categorie:

User

Locatie:

B101 Dilbeek B-1700

Antonius Ziekenhuis

Categorie:

User

Locatie:

Nieuwegein