IHE & HL7 staan samen sterker!

IHE-Nederland werkt steeds intensiever samen met HL7-Nederland: de standaardisatieorganisatie voor uitwisseling van elektronische gegevens tussen zorgapplicaties.

Robert Breas, senior consultant bij MedicalPHIT en bestuurslid bij IHE-Nederland, licht de meerwaarde van deze samenwerking graag toe. “We willen beiden voorkomen dat mensen het wiel opnieuw uitvinden!”

Wat zijn de verschillen tussen HL7 en IHE?

“HL7 is in de jaren tachtig opgericht voor gegevensuitwisseling in de zorg en is bekend van de HL7v2 en HLv3 (CDA) standaarden. Eigenlijk maken alle ziekenhuizen in de westerse landen gebruik van HL7v2. Maar ook HL7 v3 CDA wordt veelvuldig gebruikt.  De meest recente HL7-standaard is HL7 FHIR: Fast Healthcare Interoperability Resources, waar iedereen heel enthousiast over is.

HL7 is gericht op de uitwisseling van elektronische gegevens tussen zorgapplicaties. Zij richten zich dus niet op standaardisatie van zorgprocessen. Daar houdt IHE zich juist mee bezig. Jaren na het ontstaan van HL7 is IHE opgericht om juist die zorgprocessen te standaardiseren, gebaseerd op bestaande standaarden zoals die van HL7.”

Deelnemers

AB ProRec Med vzw

Categorie:

User

Locatie:

B101 Dilbeek B-1700

Antonius Ziekenhuis

Categorie:

User

Locatie:

Nieuwegein

Agfa Healthcare

Categorie:

Leverancier

Locatie:

Rijswijk