51 Leveranciers testen integraties op de IHE Connectathon

In oktober vond de jaarlijkse IHE Connectathon plaats, dit keer in Rennes, Frankrijk. Tijdens een connectathon kunnen leveranciers testen of hun software op de juiste manier (volgens open standaarden) informatie uitwisselt met andere systemen. We bekijken de IHE Connectathon van 2023 door de bril van een leverancier (Richard Conings van Open Line) en een monitor (iemand die de testen uitvoert, in dit geval Brian Sanderse van Star-shl).

IHE maakt voor de uitwisseling gebruik van integratieprofielen, die gebaseerd zijn op het werkproces van een specialisme in de zorg. Dit jaar testen leveranciers drie typen data-uitwisseling het meest:

  • AI in de radiologie via de AIR-standaard;
  • Het uitwisselen van medische beelden via de DICOM-standaard en via het XDS zorgnetwerk;
  • Diverse integratieprofielen op basis van HL7 FHIR.

Wat is een IHE Connectathon?

Een IHE Connectathon duurt altijd een week, van maandag tot en met vrijdag. De eerste drie dagen staan in het teken van het testen van point-to-point integraties. Op maandag wordt de basis getest, zoals de certificaten en de logging. Op dinsdag en woensdag wordt de daadwerkelijke informatieoverdracht aan een serie strenge testen onderworpen. Tegelijkertijd gaan leveranciers al aan de slag met het wegwerken van de bevindingen, waarbij de monitors beschikbaar zijn voor tekst en uitleg. Op donderdag zijn de ketentesten aan de beurt: integraties waar meerdere leveranciers bij betrokken zijn. Op vrijdag ten slotte worden de meest kritische punten nog eens aan een laatste test onderworpen, voordat om klokslag 12 uur in de middag de teststool wordt uitgezet.

De IHE Connectathon door de ogen van een monitor

De testen worden uitgevoerd door zogenaamde monitoren. Dat zijn leveranciersonafhankelijke specialisten die in hun normale werk ook veel met informatie-uitwisseling in de zorg te maken hebben. Eén van hen is Brian Sanderse, informatie-architect bij diagnostisch centrum Star-shl. Hij vertelt: “Voor het testen van de integraties maken wij gebruik van een speciale applicatie: Gazelle. Hiermee kunnen we alle stappen in het werkproces valideren, van het synchroniseren van de systeemklokken en het controleren van de certificaten tot en met de daadwerkelijke informatieoverdracht van het ene naar het andere systeem en de logging daarvan.”

Brian doet dit werk al jarenlang en wordt daarom gekoppeld aan een monitor uit Italië voor wie het de eerste IHE Connectathon is. Hij heeft zodoende dit jaar twee taken: het testen van de integraties die leveranciers hebben ontwikkeld en het opleiden van een nieuwe monitor voor deze taak. Brian: “Zij moeten vooral leren werken met Gazelle. Vooraf hebben zij al wel een aantal videocalls gehad met uitleg over deze applicatie, maar zo’n connectathon is het moment dat ze er voor het eerst echt mee gaan werken.”

Brian vindt donderdag altijd de leukste dag. “Dan voeren we de ketentesten uit waar meerdere leveranciers bij betrokken zijn. Dat is meer werk en veel complexer, maar dat maakt het voor mij juist leuk.”

Als monitor voer je de testen uit en ben je ook beschikbaar voor advies. “Het is soms echt puzzelen waarom iets niet werkt zoals gedacht. Ik vind dat heel leuk om te doen.”

De IHE Connectathon door de ogen van een leverancier

Richard Conings bezocht dit jaar het evenement namens Open Line, leverancier van Vitaly, een virtueel platform dat het MDO binnen oncologie automatisch samenstelt en organiseert. Voor hem was Rennes de eerste IHE Connectathon, voor zijn drie collega’s niet. “Zij hadden me al gewaarschuwd dat het geen vakantie-achtig tripje zou zijn, maar dat je lange dagen maakt en veel stress hebt”, vertelt Richard.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Al maandenlang had Richard tweewekelijks overleg met collega’s in Slovenië over de status van de voorbereidingen, waaronder het inladen van voorbeeldpatiënten in het systeem, de zogenaamde ‘preparatory’ testen, de vraag hoe je tijdens het evenement je applicatie bereikbaar maakt voor andere leveranciers en de integratieprofielen die je wilt gaan testen. Richard: “Wij hebben gekozen om zowel de FHIR- als de XDS-, XCA- en MHD-profielen te laten testen.”

Op maandag zette het Open Line-team de testomgeving neer, wat toch wel zorgde voor wat opstartproblemen. Maar gelukkig waren die snel verholpen, zodat de basisprofielen (waaronder ATNA en BPPC) konden worden getest. Op dinsdag moest het team op zoek naar leveranciers waar ze mee wilden testen, maar tegelijkertijd kwamen er natuurlijk testverzoeken binnen van leveranciers die niet op de lijst van Open Line stonden. “Het werd daardoor een ontzettend drukke testdag”, vertelt Richard. Woensdag was een kopie van dinsdag, met dat verschil dat de nadruk nu op het testen van andere profielen lag, zoals de International Patient Summary (IPS). Richard: “Wat opviel is dat leveranciers zich geenszins concurrenten van elkaar voelen maar elkaar helpen. Wij liepen bij de IPS-testen tegen wat issues aan en kregen hulp van mensen uit Cyprus die we helemaal niet kenden. Echt top!”

Op donderdag begon de vermoeidheid toe te slaan. Wat niet gek was toen bleek dat Open Line maar liefst 10 procent van alle testen op zich had genomen. Het merendeel van de testen werd succesvol afgerond. Aan het eind van de dag maakte het team een lijst met issues die ze op vrijdagochtend wilden afronden. Toen op vrijdag klokslag 12 uur de testtool Gazelle werd uitgezet, had het Open Line-team maar liefst 250 testen succesvol afgerond. Richard: “Nu breekt voor ons de tijd aan om de resultaten te evalueren en er te zorgen dat alles goed in ons product wordt geïmplementeerd, zodat onze klanten er daadwerkelijk profijt van hebben.”

Netwerken

Net als Open Line gingen de meeste leveranciers dit jaar opgelucht naar huis: de door hen ontwikkelde integraties voldoen aan de IHE-profielen die gebaseerd zijn op open standaarden. Enkele krijgen nog wat huiswerk mee omdat zij er niet in slaagden om tijdens deze week alle bevindingen weg te werken.

Richard en Brian kijken terug op een geslaagd evenement, waarop hard is gewerkt, maar ’s avonds ook tijd was voor gezelligheid. “Op een IHE Connectathon bouw je ook je netwerk uit en doe je nieuwe inzichten op. Je hoort waar anderen tegenaan lopen en je doet ideeën op voor innovatie. Het helpt ons als leverancier om scherp te blijven en de focus te houden op waar ziekenhuizen in de praktijk tegenaan lopen. Het voedt ons in onze missie om de zorg te verbeteren”, besluit Richard.

Deelnemers

AB ProRec Med vzw

Categorie:

User

Locatie:

B101 Dilbeek B-1700

Antonius Ziekenhuis

Categorie:

User

Locatie:

Nieuwegein

Agfa Healthcare

Categorie:

Leverancier

Locatie:

Rijswijk