Informatie frictieloos laten stromen, waarom lukt dat in de zorg niet?

Wat kan de zorg leren van andere sectoren?

Samenwerken in een keten kan alleen als informatie frictieloos stroomt. Neem de financiële sector als voorbeeld. Digitale gegevensoverdracht is daar al jaren de normaalste zaak van de wereld. Je kunt het geld op je betaalrekening bij bank A overboeken naar een spaarrekening bij bank B of beleggingsrekening bij bank C. Ook kun je er via iDeal een online aankoop mee financieren. Of je kunt geld pinnen in een winkel. Wil je het digitale geld liever contant opnemen, dan kun je in Nederland terecht bij de Geldmaat en in het buitenland bij een flappentap van iedere willekeurige bank. Banken zijn verplicht om aan dit stelsel deel te nemen, dat is jaren geleden al wettelijk geregeld. En die wet wordt voortdurend aangepast en uitgebreid, recentelijk nog met PSD2.

Lang polderen

In de zorg is het helaas nog niet zo goed geregeld. Er zijn te veel tegenstrijdige belangen en er is nooit een partij geweest die stevig de regie nam. Daar komt bij dat de businesscase voor interoperabiliteit complex is. Degene die het meest investeert is niet altijd degene die de grootste vruchten plukt. Het ministerie heeft lang gezeten op de koers: we zetten alle stakeholders bij elkaar in een hok en we praten net zo lang tot we er samen uit zijn. Dat heeft weliswaar tot enig succes geleid – we hebben nu immers de Wegiz en het IZA – maar vlot ging het allerminst. Er is kostbare tijd verloren gegaan en we zitten nu nog altijd op het punt dat we moeten gaan starten.

Gebruikmaken van internationale samenwerkingsafspraken

Gelukkig gebeurt er internationaal heel wat meer. Want hoewel het Nederlandse zorgstelsel uniek is, is het feit dat verschillende schakels in de keten informatie uitwisselen dat allerminst. Een methode die in het buitenland is ontwikkeld om labgegevens uit te wisselen of om een MDO te organiseren, kun je een-op-een naar Nederland vertalen.

Dat is dan ook precies wat IHE Nederland doet. We gebruiken internationale profielen die ontwikkeld zijn door onze moeder IHE, om ze om te zetten naar kant-en-klare handreikingen – of stappenplannen, zo u wilt. Die stappenplannen gaan niet alleen over machine-to-machine communicatie, maar ook over machine-to-people en over people-to-people communicatie. Want veilige datauitwisseling is meer dan ‘systemen die met elkaar praten’.

IHE is een vereniging zonder winstoogmerk die opereert als kennisnetwerk en zorgecosysteem. We werken nauw samen met Nictiz, die informatiestandaarden ontwikkelt, en NEN, dat normen ontwikkelt voor bepaalde typen informatie-uitwisseling, zoals in het kader van de Wegiz voor medicatiegegevens en voor de Basisgegevensset Zorg.

Van onderaf organiseren

Is het vreemd dat een vereniging zich hard maakt voor het gebruik van internationale standaarden als het gaat om techniek en taal, en standaardwerkwijzen als het gaat om de manier van organiseren? Ja, enerzijds wel natuurlijk. Maar als er geen verplichtende wetgeving is, dan is het niet vreemd dat de behoefte bestaat bij ziekenhuizen, leveranciers en andere betrokken partijen om het van onderaf te organiseren. En dat is precies wat IHE doet. We zijn immers een vereniging voor iedereen die betrokken is bij het thema informatie-uitwisseling en databeschikbaarheid in de zorg. Onze leden zijn pioniers in dit vakgebied en zijn bereid om hun kennis en expertise te delen met anderen, zodat de zorg als geheel daar beter van wordt.

 

Werk jij als zorgorganisatie of ICT-leverancier aan digitale gegevensoverdracht en wil je meer en beter gebruik gaan maken van standaarden en van elders uitgewerkte profielen die je kant-en-klaar kunt overnemen en toepassen op jouw situatie? Neem dan contact met ons op.

Wil je geïnspireerd worden door ontwikkelingen op het gebied van interoperabiliteit in de zorg? Schrijf je dan in voor ons jaarcongres op 22 november.

Deelnemers

AB ProRec Med vzw

Categorie:

User

Locatie:

B101 Dilbeek B-1700

Antonius Ziekenhuis

Categorie:

User

Locatie:

Nieuwegein

Agfa Healthcare

Categorie:

Leverancier

Locatie:

Rijswijk