In Xt-EHR worden implementation guides ontwikkeld om de invoering van EHDS te ondersteunen. In deze implementatierichtlijnen worden onder andere de proces- en functionele specificaties, het informatiemodel en het FHIR-model beschreven. Voor het domein Medical Test Results worden ze gebaseerd op internationale IHE-profielen voor laboratoria. Deze profielen zijn ontworpen om de interoperabiliteit en efficiëntie van laboratoriumprocessen te verbeteren, zowel nationaal als internationaal.
De richtlijnen zijn bedoeld om de uitwisseling van laboratoriumgegevens te standaardiseren en te vergemakkelijken. Door gebruik te maken van internationale IHE profielen, wordt een uniforme aanpak gehanteerd die de kwaliteit en betrouwbaarheid van laboratoriumresultaten waarborgt.
Wat is de scope?
De richtlijnen omvatten specificaties voor het genereren, verzenden, ontvangen en opslaan van laboratoriumresultaten. Dit omvat zowel de technische als de semantische aspecten van de gegevensuitwisseling, zoals het gebruik van gestandaardiseerde terminologieën en codesystemen zoals LOINC en SNOMED CT, en ook de standaarden voor informatieuitwisseling.
Waarom en waarvoor worden de IHE profielen toegepast?
IHE-profielen worden toegepast om een gestructureerde en gestandaardiseerde uitwisseling van gezondheidsinformatie mogelijk te maken. Een IHE-profiel beschrijft actoren en transacties. Actoren zijn onderdelen van een applicatie die informatie willen versturen of ontvangen. En transacties zijn beperkte sets aan informatie, zoals bijvoorbeeld de NAW-gegevens van een patiënt. Een andere naam daarvoor zijn ook wel API’s. Een IHE-profiel is dus niets meer of minder dan een set aan API’s die er samen voor zorgen dat een bepaalde informatie-uitwisseling tot stand komt. Hoe een profiel wordt opgebouwd staat helder beschreven in dit artikel.
Door IHE-profielen te gebruiken, kunnen laboratoria wereldwijd op een consistente manier gegevens uitwisselen, wat de samenwerking tussen verschillende zorginstellingen en landen bevordert. Internationale leveranciers houden rekening met deze standaarden en dat maakt de keuzevrijheid groter in Nederland (wat ook één van de intenties is van de EHDS).
Wat betekent dit voor Nederland?
Voor Nederland betekent dit dat laboratoria straks kunnen profiteren van een verbeterde interoperabiliteit en efficiëntie. De richtlijnen helpen bij het stroomlijnen van processen en het verminderen van fouten bij de gegevensuitwisseling. Dit draagt bij aan een hogere kwaliteit van zorg en een betere patiëntveiligheid. Maar mogelijk zorgt de implementatie van deze profielen ook voor veel uitdagingen. Welke uitdagingen ziet u? Op het Kennisplatform Digitale Uitwisseling in de Zorg en op de LinkedIn pagina van IHE kunt u in gesprek met andere experts.
IHE Nederland blijft zich inzetten voor de ontwikkeling en implementatie van standaarden die de gezondheidszorg verbeteren. Deze nieuwe richtlijnen zijn een belangrijke stap in de richting van een meer verbonden en efficiënte zorgomgeving.
Door: Lenneke van Genugten, Nictiz