Laboratoria ervaren momenteel nogal wat problemen met de zorgverlenersregistratie van artsen die niet in hun systeem voorkomen, maar toch een onderzoek aanvragen. Hierbij kan aansluiting op het Zorgverleners AdresBoek, kortweg ZorgAB, helpen. In dit artikel beschrijven we hoe dat precies werkt.
Wat is het ZorgAB?
Het ZorgAB is een generieke oplossing die door VZVZ wordt aangeboden in Nederland en die fungeert als één actuele bron met alle gedetailleerde (adres)gegevens van zorgaanbieders en zorgverleners in Nederland. Die gegevens worden namelijk door verschillende organisaties verstrekt en op verschillende plekken bijgehouden. De zorgorganisatie zelf verstrekt en beheert telefoonnummers en e-mailadressen van zorgverleners. Vektis heeft een database met alle AGB-coderingen. Dit is een code voor zorgverleners en zorgaanbieders die vaak wordt gebruikt als unieke sleutel bij administratieve processen. Dan is er nog de URA-codering. Het URA-nummer is een uniek identificatie-attribuut van een zorgaanbieder binnen het zorgregister en staat voor UZI Register Abonneenummer. Het ZorgAB bundelt al deze data uit verschillende bronnen op één plek en zorgt ervoor dat de gegevens actueel blijven.
Hoe ging het tot nu toe?
In de huidige werkwijze voert elk laboratorium een eigen zorgverlenersadministratie die deels automatisch en deels handmatig wordt bijgehouden. Je zou willen dat als er een nieuwe arts komt werken in het ziekenhuis dat onderzoeken aanvraagt, deze mutatie automatisch wordt overgenomen in de administratie van het laboratorium. Maar dat is lang niet altijd het geval. Als die nieuwe arts dan een onderzoek aanvraagt, dan geeft het systeem van het laboratorium aan: onbekende aanvrager. Om de uitslag van het onderzoek op de juiste manier te kunnen terugkoppelen en om de uitgevoerde handeling te kunnen factureren, moet de aanvrager bekend zijn. In de praktijk komt dit erop neer dat het laboratorium een telefoontje pleegt naar het ziekenhuis en de gegevens handmatig invoert. Tijdrovend en foutgevoelig werk. Werk dat je kunt voorkomen met een aansluiting op het ZorgAB.
Hoe werkt een aansluiting op het ZorgAB?
Het ZorgAB kent twee methoden om gegevens te synchroniseren: pull en push. Bij pull worden de gegevens van een onbekende aanvrager opgezocht en verwerkt op het moment dat er een aanvraag komt van een onbekende aanvrager. Bij de pushmethode wordt de database van het Laboratorium Informatie Systeem (LIS) via een eenmalige download van alle zorgverleners in het ZorgAB geactualiseerd en daarna automatisch bijgehouden. Bij iedere wijziging ontvangt het laboratorium de gemuteerde gegevens. In beide gevallen zijn er geen handmatige handelingen meer nodig om onbekende gegevens van zorgverleners te synchroniseren.
Verschillende datamodellen
We willen speciaal stilstaan bij de AGB-code in het ZorgAB. De AGB-code behoort toe aan een zorgorganisatie of een zorgverlener. Een zorgverlener kan bij meerdere organisaties werken en dus vanuit meerdere organisaties een aanvraag plaatsen voor een laboratoriumonderzoek. In het datamodel van het ZorgAB zijn dit twee aparte tabellen met daartussen één of meerdere verbindingen. In de verbinding staan dan de gegevens van de zorgverlener die horen bij die zorginstelling.

Lang niet alle applicaties binnen een laboratorium of ziekenhuis ondersteunen hetzelfde datamodel. Regelmatig bestaat het datamodel van een lab- of ziekenhuisapplicatie uit één laag: zorgverlener en zorgorganisatie staan in één tabel of één record. Als een zorgverlener ook voor een andere zorgorganisatie werkt, dan wordt daar een nieuw record voor aangemaakt. Dat is een duplicatie van het eerste record, maar met een andere AGB-code of zelfs een dummy code. Op deze manier worden de losse AGB-codes vertaald naar een interne codering. Deze manier van werken is foutgevoelig en vraagt om veel beheer. Als bijvoorbeeld een arts stopt met werken, moeten in zo’n geval meerdere records/regels aangepast worden.
Voldoet het ZorgAB aan een IHE-profiel?
IHE heeft een HPD-profiel, wat staat voor Healthcare Provider Directory. VZVZ werkt met het datamodel van IHE, maar de transacties zijn anders opgebouwd dan IHE heeft gedefinieerd. Het ZorgAB is dus een Nederlandse oplossing en die is niet compatibel met hoe dat internationaal is beschreven als standaard. Als IHE PaLM NL-werkgroep pleiten we ervoor om ook de door IHE beschreven transacties te ondersteunen. Dit maakt het voor (internationale) leveranciers laagdrempeliger om compatibiliteit te implementeren en zo automatische koppelingen mogelijk te maken.
Conclusie
Aansluiting op ZorgAB biedt laboratoria de kans om efficiënter te werken en de kwaliteit van hun dienstverlening te verbeteren. Het vereist wel afstemming met interne applicaties en datamodellen. Om ervoor te zorgen dat de werkwijze van VZVZ beter aansluit bij internationale werkwijzen, schudden wij bij VZVZ aan de boom om in de toekomst het IHE HPD-profiel te gaan gebruiken.
Door: Brian Sanderse, informatie-architect bij Star-SHL