PIEZO: een eerste stap naar de EHDS

De EHDS komt eraan, met de verplichting dat alle Europese zorgorganisaties straks in staat moeten zijn om een patiëntsamenvatting met elkaar uit te wisselen. Met dat doel werkt ICTU in opdracht van VWS en met een groot aantal ketenpartijen aan het programma PIEZO, wat staat voor Programma Implementatie Europese Zorgdiensten.

Verschil BgZ en EU-PS

PIEZO is al even onderweg en de eerste resultaten zijn opgeleverd. Als een Spaanse toerist een ongeluk krijgt in Nederland en in het ziekenhuis belandt, kan de arts via het Nederlandse NCPeH (National Contact Point eHealth) de patiëntsamenvatting opvragen. Het NCPeH-NL is hiervoor aangesloten op een veilige Europese infrastructuur.

 

Waar PIEZO nu aan werkt is dat wanneer een Nederlandse toerist in Spanje een ongeluk krijgt, de Spaanse arts de Nederlandse patiëntsamenvatting kan opvragen. Dat kan nog niet omdat Nederland in het verleden net wat andere keuzes heeft gemaakt. Ook is onze BgZ niet hetzelfde als de Europese patiëntsamenvatting (die net weer anders is dan de International Patient Summary (IPS), zoals vorig jaar uitgebreid aan de orde kwam tijdens het IHE-congres.

Eenheid van taal

Als we willen dat alle landen een uniforme patiëntsamenvatting met elkaar kunnen uitwisselen, dan zullen we de verschillen moeten gaan overbruggen. Want 26 lidstaten betekent in potentie ook 26 verschillende talen – letterlijk en figuurlijk. Dat is niet handig, we moeten toe naar eenheid van taal.

 

Zo gebruikt nog lang niet ieder land SNOMED. Gelukkig kunnen we met mapping veel oplossen. Je maakt dan iedere keer dat er patiëntinformatie wordt opgevraagd een vertaalslag. Die methode is wel relatief duur en bovendien verlies je met iedere vertaalslag data. Ook daarom is eenheid van taal belangrijk.

Hoe ver is Nederland?

Tijdens het IHE-congres op 16 oktober gaat Patty Heemskerk van ICTU dieper in op waar Nederland momenteel staat en wat er nog moet gebeuren. Gelukkig is er al veel. Zo hebben veel HIS-leveranciers de acute zorgbouwstenen al ingebouwd in hun software. Zij kunnen allemaal al uitwisselen met het LSP. HIS-leveranciers hoeven zich alleen nog te kwalificeren om klaar te zijn voor dit onderdeel van de EHDS.

Anders ligt dat voor ziekenhuizen, de VVT, de GGZ en de gehandicaptenzorg. Want ook hun data zal beschikbaar moeten worden gemaakt in de Europese patiëntsamenvatting. Dit is waar het afsprakenstelsel Twiin behulpzaam bij kan zijn. Daarom presenteert Patty samen met Geranne Lautenbach van Twiin.

IHE-congres 16 oktober

Ben je benieuwd waar jouw ICT-systeem aan moet voldoen als de EHDS van kracht wordt? Dan kun je deze sessie niet missen. Meld je aan voor het IHE-congres op 16 oktober in Woerden.

Deelnemers

Open Health Hub

Categorie:

Leveranciers

Locatie:

Utrecht

Axians

Categorie:

Leverancier

Locatie:

Zaltbommel

AB ProRec Med vzw

Categorie:

User

Locatie:

B101 Dilbeek B-1700