JAARCONGRES 2024 | BEE SMART

IHE | BEE SMART

Op woensdag 16 oktober a.s. organiseert IHE Nederland voor de 19e keer haar Jaarcongres.

Het thema dit jaar is: Bee Smart. Waar het congres vorig jaar als thema “Bee Active” meekreeg en we de vergelijking trokken tussen internationaal netwerken en de bijendans, staat dit jaar het thema hergebruik centraal.

Waar imkers raten het jaar erop weer hergebruiken voor een nieuw bijenvolk, zo kunnen wij in ons vak ook door anderen ontwikkelde uitwisselingsprofielen hergebruiken.

De locatie van het congres – een Romeinse Castellum – inspireert om verder te kijken naar wat er sinds die tijd steeds weer hergebruikt wordt.

Hergebruik zo oud als de weg naar ....

Het congresprogramma

Een belangrijk congresonderwerp is de EHDS in relatie tot de Wegiz. De Wegiz is er al, maar de bijpassende normen zijn nog niet af. De EHDS-verordening wordt naar verwachting in oktober 2024 definitief getekend, maar een deel van de implementatie is al realiteit.

Tijdens het congres onderzoeken we de kansen die liggen om met hergebruik van Europese componenten alvast voorbereid te zijn op de nog vast te stellen normen voor de Wegiz.

EHDS is al zoveel verder omdat de totstandkoming van de verordening teruggaat tot vóór 2010. Met hergebruik van ervaringen in opeenvolgende Europese projecten is er het nodige in EHDS nu al werkend: het NCPeH-NL, de bijpassende generieke standaarden, logging, patient summaries, voorschrijven en uitgifte van medicatie, en de gebruikte IHE testmethodiek.

Daarnaast zijn de onderdelen beeld, lab en ontslagbrieven al heel ver in de ontwikkeling. Onderdeel van de EHDS-afspraken is dat uiteindelijk ieder EPD de ‘European interoperability component’ gaat ondersteunen.

Krachtig is dat de EHDS-verordening voortbouwt op bestaande Europese wetgeving zoals de algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de verordening voor medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation, MDR) en Europese wetgevingsvoorstellen zoals de databeheerverordening (Data Governance Act) en de AI Act.

Congresinformatie

Het programma geeft een geactualiseerde update over EHDS, onderverdeeld in primair en secundair gebruik van data, tijdslijn van verplichte implementatie, de gebruikte IHE-profielen en internationale standaarden.

Daarnaast is er aandacht voor de vertaling hiervan naar de dagelijkse praktijk.

Hoe maken we optimaal gebruik van wat er al is en hoe kun je implementeren? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Is vraagbundeling mogelijk en tot welke taakverdeling leidt dat dan? Zijn er voldoende beschikbare middelen? Wat is onze invloed op de nog in ontwikkeling zijnde EHDS en Wegiz-onderdelen?

Het programma raakt een divers publiek. Zowel patiënten, zorgverleners, IT-specialisten en leveranciers als bestuurders en beleidsmakers krijgen te maken met EHDS.

Ons vorige IHE Jaarcongres werd bezocht door 110 deelnemers. ICT-specialisten en data-architecten uit ziekenhuizen, leveranciers, diverse andere zorgorganisaties en beleidsmakers bezoeken ons congres. 

Bent u een IHE deelnemer dan kunt u gratis ons congres bezoeken. Bekijk de voorwaarden op ons inschrijfformulier.

De bezoekersprijs bedraagt € 250,- inclusief catering gedurende de gehele dag.

Castellum

Expositie tijdens ons congres

Het IHE-jaarcongres biedt u als leverancier van ICT-systemen in de zorg de mogelijkheid om in contact te treden met deskundigen en potentiële klanten.

U kunt ruimte huren in de prachtige expositiehal rond het compleet opgegraven Romeinse schip.

Bent u geïnteresseerd, schrijft u zich vandaag dan in.

De prijs en de details voor deelname aan de informatiemarkt treft u in de sponsorinformatie hieronder aan. 

ONZE SPONSORS

Het congresprogramma

Er wordt door de congrescommissie aan het invullen van het programma gewerkt. Binnenkort zal het programma hier getoond worden.

Bezoekersformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Persoonsgegevens

Naam*

Organisatie

Niet van toepassing? Vul in: n.v.t.
Adres*
Bovengenoemde persoon / organisatie is IHE Deelnemer*
Wij willen IHE Nederland deelnemer worden*
Toestemming e-mailadres*