Vragen over de EHDS? Bezoek de Twiin-keynote tijdens het IHE-congres

Als de EHDS straks wordt aangenomen, zullen zorgorganisaties al in 2028 aan de eisen voor de eerste drie van zes zogenaamde prioritaire categorieën moeten voldoen. Dat gaat dus best snel. Geen wonder dat zowel zorgaanbieders als ICT-leveranciers zich zorgen maken. Hoe voldoen zij aan de gestelde eisen zonder al het werk teniet te doen dat ze nu al hebben gestopt in interoperabiliteit?

Gelukkig ziet Afsprakenstelstel Twiin dit ook. Twiin is een zorgbreed samenwerkingsverband dat partijen verbindt die bezig zijn met informatie-uitwisseling in de zorg. Vrijwel alle relevante initiatieven en (branche)organisaties zijn betrokken: van Nuts en MedMij tot Health-RI en Nictiz; van Actiz (ouderenzorg) tot Babyconnect (geboortezorg); en van V&VN (verzorgenden en verpleegkundigen) tot de Federatie Medisch Specialisten en de Patiëntenfederatie Nederland.

Eén van de taken van Twiin is dan ook om alle bestaande initiatieven bij elkaar te brengen en te verbinden aan wet- en regelgeving. Want we hebben in Nederland natuurlijk te maken met de Wegiz en het IZA uitvoeringsakkoord. Het moet niet zo zijn dat inspanningen die organisaties al in dit kader hebben gedaan, straks overboord moeten omdat de EHDS andere verplichtingen stelt. En gelukkig is dat ook niet zo. Tijdens het IHE-congres gaat Geranne Lautenbach, juridisch consultant bij Twiin, dieper in op hoe de Twiin zorgtoepassingen, zoals de BgZ en Beeldbeschikbaarheid, in lijn worden gebracht met de EHDS prioritaire categorieën.

Wil je meer informatie over dit onderwerp of in contact komen met Geranne om dieper in te gaan op jouw specifieke vragen? Bezoek dan het IHE-congres op 16 oktober in Woerden.

Geranne Lautenbach

Deelnemers

Open Health Hub

Categorie:

Leveranciers

Locatie:

Utrecht

Axians

Categorie:

Leverancier

Locatie:

Zaltbommel

AB ProRec Med vzw

Categorie:

User

Locatie:

B101 Dilbeek B-1700