Overlevingskans oncologiepatiënten stijgt

Overlevingskans Oncologiepatienten Midden-Nederland stijgt door delen van data

Virtueel MDO-platform mogelijk gemaakt door bemiddeling van IHE

Het delen van data in de zorgketen is nog altijd behoorlijk lastig, zeker als het om grote hoeveelheden data over hoogcomplexe zorg gaat, zoals specialistische kankerbehandelingen. Daarom is de realisatie van het virtuele MDO-platform van het oncologienetwerk Midden-Nederland (OncoMid) een mijlpaal. Bij de implementatie is de IHE Handreiking MDO mammacarcinoom gebruikt als leidraad.

Gegevens bij elkaar brengen was te tijdrovend

In OncoMid bundelen experts van meerdere ziekenhuizen hun krachten. Deze ziekenhuizen werken met verschillende EPD’s (ChipSoft, EPIC, en zelfs een maatwerksysteem), die data op een verschillende manier vastleggen. Het kost de medisch secretaresses iedere keer weer veel tijd en energie om alle patiëntdata op tijd bij elkaar te krijgen voor de wekelijkse MDO’s. NABON (Nationaal Borstkankeroverleg Nederland) en Soncos (Stichting Oncologische Samenwerking) hebben berekend dat zelfs voor het meest simpele MDO gegevens al 40 (!) keer worden overgetypt, met alle kans op fouten van dien. Doordat er zoveel tijd met dat overtypen gemoeid is, komt het regelmatig voor dat een patiënt niet kan worden besproken omdat de data er niet op tijd is; zowel voor artsen als voor patiënten uitermate frustrerend. Dat is bovendien gevaarlijk, want een week tijdverlies kan bij oncologische spoedzorg verstrekkende gevolgen hebben.

Tijdwinst en kwalitatief hoogwaardiger zorg

Daarom werkten de ziekenhuizen die samenwerken in OncoMid, de betrokken EPD-leveranciers en OpenLine (leverancier van het virtuele MDO-platform Vitaly) samen aan een werkwijze waarbij gegevens uit de EPD’s van de deelnemende ziekenhuizen met een druk op de knop worden geüpload naar het virtuele MDO-platform. De financier van deze use case, ZN, heeft bepaald dat de ziekenhuizen niet zelf het wiel moesten gaan uitvinden, maar de door IHE Nederland geschreven Handreiking MDO mammacarcinoom moeten gebruiken.

Het virtuele MDO scheelt per patiënt ongeveer 30 minuten werk. Bovendien hoeven medisch specialisten door het virtuele MDO-platform niet meer fysiek bij elkaar te komen, maar kunnen ze ook aan het overleg deelnemen achter hun eigen computer. De belangrijkste winst: het komt niet meer voor dat patiënten nog een week langer moeten wachten omdat hun gegevens nog niet beschikbaar zijn.

IHE als facilitator

IHE is als auteur van de Handreiking MDO mammacarcinoom één van de partners in dit project. Wij hebben daarnaast het overleg gefaciliteerd tussen de ziekenhuizen en leveranciers en ervoor gezorgd dat iedereen ervan doordrongen was dat het succes van data delen in de zorgketen valt of staat met het gebruiken van standaarden.

Om aan te tonen dat 80 procent van de Handreiking MDO mammacarcinoom herbruikbaar is voor een ander oncologisch domein, gaat IHE Nederland een nieuwe IHE Handreiking Oncologie maken. Heb je interesse om hieraan mee te werken, dan kun je je aanmelden via een mail naar secretariaat@ihe-nl.org.

Wil je meer weten over deze handreiking en/of in contact treden met de ontwikkelaars ervan, bezoek dan ook het IHE Jaarcongres op 22 november.

Deelnemers

AB ProRec Med vzw

Categorie:

User

Locatie:

B101 Dilbeek B-1700

Antonius Ziekenhuis

Categorie:

User

Locatie:

Nieuwegein

Agfa Healthcare

Categorie:

Leverancier

Locatie:

Rijswijk