Tijdens de Zorg & ICT-beurs hielden Vincent van den Berg van IHE Nederland en Robert Stegwee van HL7 Nederland gezamenlijk een presentatie over de route naar de EHDS. De zaal zat bomvol, er zaten zelfs mensen in het gangpad. Hopelijk onthouden zij de oproep van Vincent en Robert om mee te werken aan de specificaties goed en komen samen met ons in actie.
Onlangs kondigden IHE Nederland en HL7 Nederland aan dat zij in navolging van hun Europese organisaties nauwer gaan samenwerken om hun slagkracht te vergroten. Deze gezamenlijke presentatie is een uitwerking daarvan. “We werken natuurlijk al jarenlang samen, maar de komst van de EHDS heeft de noodzaak om nog eensgezinder op te trekken alleen maar vergroot”, zegt Vincent. Omdat niet voor alle aanwezigen het verschil tussen beide organisaties helemaal duidelijk is, legde hij het op een simpele manier uit. “HL7 specialiseert zich op de content; IHE op het transport en alles wat verder nodig is om databeschikbaarheid te realiseren, zoals privacy en security.”
Uitdagingen bij realisatie EHDS
Robert ging wat dieper in op de zes prioritaire categorieën van data die straks tussen alle systemen die patiëntdata bevatten moeten kunnen worden uitgewisseld: de patiëntsamenvatting, het voorschrijven (ePrescription) en vervolgens verstrekken (eDispensation) van medicatie, medische beelden en bijbehorende verslagen, onderzoeksuitslagen en ontslagbrieven. “Er liggen echt nog ontzettend veel uitdagingen”, zegt Robert. Hij somt op: Hoe ga je om met nationale coderingsstelsels? Neem bijvoorbeeld de patiëntsamenvatting. Onze BgZ wijkt op cruciale punten af van de EU patient summary, die straks leidend wordt. Ook de manier waarop landen omgaan met een patiëntsamenvatting verschilt nogal. In het ene land is de huisarts verantwoordelijk, in het andere land is er een centraal orgaan die alle benodigde informatie bij elkaar brengt.
Een andere vraag is hoe je artsen verleidt om zoveel mogelijk gebruik te maken van coderingsstelsels zoals LOINC en SNOMED. Die codesets zijn extreem groot en dat maakt het niet makkelijk om ze toe te passen, en ook niet om ze te onderhouden. Er zal bovendien altijd vrije tekst blijven, hoe ga je daarmee om? Dit alles zeker ook in het licht van datakwaliteit. Want de datakwaliteit in het bronsysteem wordt straks van nog grotere invloed als die data in allerlei andere systemen wordt hergebruikt. Iedereen weet: garbage in is garbage out.
Rijkwijdte EHDS
Daarna nam Vincent het stokje over. Hij benadrukte het belang van de EHDS voor alle partijen en vrijwel alle use cases. “In de publieke opinie gaat veel aandacht uit naar de voordelen bij grensoverschrijdende zorg, bijvoorbeeld samenwerkingen van ziekenhuizen in grensgebieden of toeristen die in het buitenland een ongeluk krijgen en zorg nodig hebben. Heel interessant, maar de grootste impact wordt straks misschien wel gewoon binnen de muren van een ziekenhuis gerealiseerd. Simpelweg doordat systemen die nu nog geen data kunnen uitwisselen verplicht worden om dat wel te kunnen.” Lees hiervoor ook ons interview met Carla Meeuwis.
Ook tussen zorgorganisaties moet de informatie-uitwisseling verbeteren en daarin speelt het Landelijk Dekkend Netwerk een cruciale rol. Vincent: “Data-uitwisseling moet straks op een universele manier gebeuren, met universele stekkers voor verschillende typen data-uitwisselingen. De EHDS gaat daarom eisen stellen aan elektronische patiëntendossiers. Die moeten straks verplicht over een ‘universeel stopcontact’ beschikken.” De term patiëntendossier moet je overigens breed lezen. Het gaat niet alleen om wat we in Nederland EPD, ECD of HIS noemen, maar om alle systemen die patiëntdata bevatten; ook het PACS en andere modaliteiten in een ziekenhuis en zelfs de smart devices die patiënten gebruiken voor zelfmonitoring.
Rol IHE-profielen
De EHDS gaat over hergebruik van data. En gelukkig zet de Europese Unie bij het realiseren van deze verordening zelf ook volop in op hergebruik. Bijvoorbeeld hergebruik van IHE-profielen. Op de komende HL7 FHIR Connectathon in Madrid op 10 en 11 mei worden de FHIR profielen getest voor de zes verschillende prioritaire categorieën van data. Op de IHE Europe Connectathon in Wenen in de week van 23-27 juni worden onder meer de volgende IHE-profielen getest:
- Audit Trail and Node Authentication
- Consistent Time
- Internet User Authorization
- Privacy Consent on FHIR
- Mobile Access to Health Documents
- Web-based Image Access
Meedenken?
Tot slot: wil je actief meedenken en -werken aan de invulling van de EHDS? IHE en HL7 kunnen alle hulp gebruiken. HL7 richt zich daarbij specifiek op de content, waarbij de European EHRxF specificaties leidend worden. IHE richt zich op alles wat verder nodig is om een data-uitwisseling tot stand te brengen. Meld je aan bij secretariaat@ihe-nl.eu.
En volg de berichtgeving vanuit onder meer Nictiz en VWS via #HubHollandHub op LinkedIn.