De jaarlijkse IHE Europe Connectathon staat voor de deur. De nieuwsbriefredactie sprak met enkele leveranciers en monitoren over wat zij hopen te brengen en halen tijdens dit evenement.
Ferry Lagarde, informatie-architect bij Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), bezoekt al sinds 2018 de Connectathon als monitor. Hij houdt dus toezicht op het testproces. Hij lacht als hij zegt: “Sinds mijn eerste deelname in 2018 ben ik ieder jaar erbij vanwege de unieke dynamiek en waardevolle ervaringen die de Connectathon biedt. De dynamiek is zo bijzonder. Allereerst is er een enorme daadkracht. Je hebt maar één week en in die week willen leveranciers testbevindingen direct al zoveel mogelijk wegwerken en opnieuw testen. Daardoor zie je dat partijen die in het dagelijks leven elkaars concurrent zijn, elkaar nu ineens gaan helpen. Daarnaast is de IHE Connectathon voor mij ook hét moment om te netwerken. Overdag zijn we als monitors bezig met het valideren van testresultaten en het begeleiden van leveranciers, en tijdens lunch, ontbijt en diner wisselen we ideeën uit. Ik kom altijd heel geïnspireerd terug.”
Het is voor IKNL belangrijk om bij te dragen aan het bevorderen van standaardisatie en interoperabiliteit in Europa en goed aangesloten te blijven op de ontwikkeling en toepassing van internationale standaarden voor gegevensuitwisseling. IKNL bouwt voortdurend aan kennis, netwerk en technologische inzichten die direct inzetbaar zijn binnen de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Lagarde: “We zien en toetsen hoe leveranciers nieuwe standaarden in de praktijk implementeren en krijgen waardevol inzicht in hun toekomstige plannen en technische roadmap. Eén van de onderwerpen waarover veel wordt gesproken is AI, een thema dat voor IKNL als beheerder van de Nederlandse kankerregistraties bijzonder relevant is, zeker nu de EHDS zorgverleners gaat verplichten om data te standaardiseren en beschikbaar te stellen voor secundair gebruik.”
Dit jaar staan de IHE-profielen voor de EHDS centraal. Ferry gaat profielen uit de domeinen IT Infrastructure, Radiology en Patient Care Coordination valideren. De profielen worden nog verdeeld onder de monitors waardoor hij nog niet weet welke IHE-profielen hij gaat valideren, maar dat daar een profiel bij zit dat zich focust op dataverzameling ten behoeve van AI-onderzoek, zoals AI Results, weet hij wel. “Ik verheug me daar nu al op. Het testen van nieuwe profielen is voor mij dé manier om bij te blijven in mijn vakgebied en om niet alleen maar iets te lezen over nieuwe ontwikkelingen, maar er ook echt hands-on ervaring mee op te doen.”
Enovation is een van de bedrijven die vrijwel ieder jaar deelneemt aan de Connectathon. De leverancier is in de regel ‘supportive tester’ voor o.a. het XDS-profiel en test daarnaast een IHE-profiel dat voor het eerst is ingebouwd in de software. Dit jaar is dat het WIA-profiel, wat staat voor Web-based Image Access.
Wim Oudakker, senior productmanager bij Enovation, vertelt: “Het WIA-profiel wordt naar verwachting opgenomen in de EHDS en ook in de NEN 7541-norm voor beeldbeschikbaarheid, waar we aan hebben meegewerkt. We leggen nu de laatste hand aan de implementatie van het WIA-profiel in onze software en gaan het op de Connectathon voor het eerst testen.”
Omdat het testen en het wegwerken van de bevindingen een behoorlijk grote klus is, is Enovation met vier collega’s aanwezig op het evenement. Ze kijken er alle vier naar uit. “Het is voor ontwikkelaars fijn om zich een week lang helemaal te kunnen focussen op het goed krijgen van de applicatie, zonder afleiding van de dagdagelijkse operatie”, zegt Oudakker. “Daar komt bij dat we op zo’n Connectathon andere in-depth specialisten spreken met wie we ideeën kunnen uitwisselen. Dat is altijd inspirerend.”
Hij zegt dat er ook een commercieel belang is om deel te nemen. “IHE werkt nu met Connectathon SEALs die aangeven dat je een bepaald profiel succesvol hebt getest op een Connectathon. We merken bij XDS-aanbestedingen dat daarnaar wordt gevraagd. Wie weet gaat dat in de toekomst ook zo zijn met het WIA-profiel.”
Voor Bruno Laffin wordt het zijn 25e IHE Connectathon. Hij is teamlead van het Verification & Validation Connectivity Team bij AGFA Healthcare. Hij focust zich op beelduitwisseling. “We hebben natuurlijk veel reguliere testsessies met leveranciers van beeldmodaliteiten. We weten daardoor dat de beelduitwisseling tussen hun systeem en dat van ons goed loopt. Het punt is echter dat bij een workflow vaak meer dan twee actoren betrokken zijn. Op de IHE Connectathon test je een volledig profiel, met alle daarbij betrokken actoren. Daar komen dan toch vaak bevindingen uit die je niet tegenkomt als je een-op-een test.”
Hij ervaart dat de IHE Connectathons zorgen voor een hogere innovatiesnelheid. “Je hoeft niet te wachten tot je product helemaal af is, maar kunt al testen tijdens de ontwikkeling. Zo komen verborgen gebreken veel sneller aan het licht. Wij sturen daarom altijd teams die uit minimaal twee mensen bestaan: een tester en een ontwikkelaar. Het doel is om eventuele bevindingen direct te verhelpen en het profiel daarna opnieuw te testen. We kunnen daardoor tijdens zo’n Connectathon week zoveel snelheid maken.”
Laffin raadt daarom iedere leverancier aan om lid te worden van IHE en gebruik te maken van de geweldige kans die de Connectathon hen biedt. “Met name ook startups. Je ziet nu zoveel nieuwe bedrijfjes die met geweldige innovaties komen op het gebied van AI. Tegen hen zou ik echt willen zeggen: grijp de kans om met real world use cases te testen of jouw product in een volledige workflow, met alle daarbij betrokken actoren, doet wat het moet doen. Op de IHE Connectathon kun je in één week inzichten opdoen waar je anders maanden voor nodig zou hebben.”
Ingrid Willemsens, relatiemanager leveranciers bij Nictiz, bezoekt de Connectathon Week voor de eerste keer. Vanuit haar rol onderhoudt zij actief contact met leveranciers van zorg-ICT en brengt zij signalen en knelpunten uit het veld terug binnen Nictiz.
Haar Connectathon Week begint al op zondag, met een stuurgroepvergadering van IHE Europa; een plek waar Nictiz actief bijdraagt aan de Europese interoperabiliteitsagenda. Daarna verdeelt ze haar tijd over de Experience Days (op dinsdag en woensdagochtend) en de Plugathon, het testevent om FHIR Implementation Guides voor het EEHRxF te testen, met de nadruk op grensoverschrijdende interoperabiliteit. Al zal ze natuurlijk ook regelmatig even de hal van de Connectathon in lopen om met leveranciers te praten.
Ingrid: “De Connectathon dagen bieden een mooie kans om informeel en gericht met leveranciers te spreken over waar ze mee bezig zijn, waar de knelpunten zitten en wat ze nodig hebben om aan te haken op ontwikkelingen zoals de European Health Data Space (EHDS).” Zulke gesprekken helpen haar om inzicht te krijgen in prioriteiten, planningen en afwegingen waar leveranciers mee te maken hebben. “De ervaring leert dat er veel bereidheid is om mee te denken, maar dat leveranciers scherpe keuzes moeten maken over hun inzet en capaciteit. Dat vraagt van ons dat we tijdig en helder communiceren over wat er aankomt.”
Ook het Nationaal Test- en Validatiecentrum zal deze week regelmatig onderwerp van gesprek zijn, schat Ingrid in. “Nu het centrum na een soft launch in 2023 verder vorm krijgt, ontstaat ruimte voor een bredere samenwerking rond testen en validatie. Inzichten uit IHE Europa en de Plugathon zijn waardevol om de Nederlandse testcapaciteit verder te versterken en beter aan te laten sluiten op Europese kaders.
Mijn collega Walter Kraan is verantwoordelijk voor het NTV. Hij kijkt gericht hoe de aanpak van IHE ons kan helpen om testprocessen en tooling in Nederland slimmer en effectiever in te richten. Doel is om veel nauwer op elkaar aan te sluiten en meer samen te werken, zodat we elkaar kunnen versterken.”
Nictiz levert dit jaar ook weer twee enthousiaste monitors aan voor de Connectathon. “Collega’s komen altijd vol energie terug. Die ervaring nemen we als organisatie mee in onze samenwerking met het veld.” Die samenwerking staat of valt met onderling vertrouwen en realisme, aldus Ingrid. “We kunnen snelheid maken als we goed aansluiten bij de praktijk van leveranciers. En dat doen we alleen als we leveranciers structureel betrekken – niet omdat het moet, maar omdat het echt werkt.”
Een belangrijk onderdeel hierin is ook de samenwerking met OIZ en NedXis, de koepelorganisaties voor leveranciers. “We stemmen regelmatig met hen af over communicatie, betrokkenheid en timing richting leveranciers. Dat helpt ons om gestructureerd en afgestemd te werken, en voorkomt deels dat leveranciers vanuit allerlei hoeken tegelijk benaderd worden.”
Ben je leverancier en wil je bijdragen aan toekomstbestendige gegevensuitwisseling? Dan komt Nictiz graag met je in gesprek over wat er in jouw wereld speelt, wat eraan komt en hoe we samen kunnen versnellen. Neem contact op met Ingrid via: ingrid.willemsens@nictiz.nl.