Actueel

Naam:

Ageeth Wahle

Functie:

Project- en interimmanager bij Negen

Gebruik testen ook als inspiratiemoment

Interview

Fotograaf – Eva Broekman

Nictiz en VZVZ zijn druk met het inrichten van een Nationaal Test- en Validatiecentrum (NTV). De Wegiz verplicht leveranciers hun ICT-systemen te laten certificeren. Het NTV stelt ze in staat om zelf hun koppelingen te testen. Bij het huidige kwalificatieproces door Nictiz zijn leveranciers afhankelijk van de planning

van Nictiz, wat natuurlijk voelt als vertraging. Met het NTV kunnen ze op hun eigen moment testen of hun integraties voldoen aan de landelijke eisen.

 

 

Landelijke testdagen
Bij IHE Nederland juichen we deze ontwikkeling van harte toe. Maar we zouden het nog mooier vinden als het NTV ook landelijke testdagen organiseert, evenementen vergelijkbaar met onze IHE Connectathons waarop leveranciers samen hun integraties testen en daarbij van elkaar leren. Omdat wij bij IHE al veel ervaring daarmee hebben, zouden we hier mooi samen in kunnen optrekken. We zouden samen evenementen kunnen organiseren voor bijvoorbeeld alle leveranciers in de VVT, alle leveranciers in de huisartsenzorg, combinaties vanuit meerdere sectoren en ga zo maar door. En we kunnen kennis over cross-sectorale gegevensuitwisselingen in een regio delen met zorgverleners in andere regio’s die op eenzelfde manier patiëntdata willen gaan uitwisselen.

Zoek de kruisbestuiving op
Want wij zien in de praktijk al jaren dat individueel testen natuurlijk waardevol is, maar dat er nog veel meer energie en vooral kruisbestuiving ontstaat als je een evenement organiseert waarbij leveranciers tegelijkertijd kunnen testen en bij elkaar in de keuken kunnen kijken. Dat hebben we onlangs bij de Connectathon in Frankrijk weer ervaren. Zoals Richard Conings van Open Line het verwoordde: “Op een IHE Connectathon bouw je je netwerk uit en doe je nieuwe inzichten op. Je hoort waar anderen tegenaan lopen en je doet ideeën op voor innovatie. Het helpt ons als leverancier om scherp te blijven en de focus te houden op waar ziekenhuizen en andere zorgorganisaties in de praktijk tegenaan lopen. Het voedt ons in onze missie om de zorg te verbeteren.”

De meerwaarde van zelf testen
Er is nog een andere reden waarom wij het NTV van harte toejuichen. Dat is omdat er in onze ogen een groot verschil bestaat tussen het laten beoordelen van jouw integratie door een derde (zoals de Nictiz validatie) en zelf testen. In het eerste geval krijgen ontwikkelaars een lijst met bevindingen overhandigd. In het tweede geval zien ze met eigen ogen wat er misgaat. Dat laatste maakt natuurlijk veel meer indruk. Als ontwikkelaars dan ook nog eens op een evenement zijn met allemaal mensen om zich heen die precies hetzelfde werk doen en tegen precies dezelfde problemen aanlopen, dan gaat de energie stromen en ontstaat versnelling.

Durf samen te werken
Tot nu toe vinden veel leveranciers het ook spannend om naar evenementen te komen waar ze samen met hun concurrenten werken aan nieuwe uitdagingen, zoals die in het kader van de Wegiz. En dat is jammer. Want als er één ding is wat de zorg niet vooruithelpt, dan is het wel een belangenstrijd tussen leveranciers. Iedereen zou zich moeten realiseren dat we samen meer te winnen hebben dan te verliezen. Ik realiseer me dat er een verschil bestaat tussen leveranciers die meer en minder resources tot hun beschikking hebben. Daarom is het belangrijk dat we balans zoeken tussen bijdrages van leveranciers van verschillende signatuur: groot en klein, veel versus weinig legacy.

Gelukkig pakt de overheid nu de regie, denk aan de programma’s die zijn gestart om sturing te geven aan generieke functies, een landelijk dekkend netwerk en het landelijke vertrouwensstelsel. Een ontwikkeling die ik van harte toejuich. Laten we dit moment als markt aangrijpen om meer samen op te trekken, de grote en kleine(re) leveranciers, zeker als het gaat om testen!

Andere interviews

Actueel

Databeschikbaarheid van een 1 naar een dikke voldoende

Carla Meeuwis

Radioloog | IHE gebruikersvoorzitter

Actueel

Landelijk dekkend netwerk, een hele opgave!

Lex Pater

Programmamanager Digitale Zorg en Senior Beleidsadviseur

Ronde tafel

Soms moet je dingen gewoon gaan doen

Marjolijn Elsinga, Roanda Fokkens

Manager Zorgtechnologie Prinses Máxima Centrum, Programmamanager Zorginnovatie bij zorgverzekeraar CZ