Landelijke BgZ-uitwisseling: hier staan we en dit kun jij doen

Begin 2025 is het zo ver: dan kunnen ziekenhuizen de BgZ landelijk gaan uitwisselen op basis van de Twiin-standaard. De voordelen zijn groot: het wordt voor aanbieders van medisch specialistische zorg eenvoudiger om patiëntgegevens uit te wisselen: de verzender hoeft minder moeite te doen en bij de ontvangende partij rollen de gegevens zo op de juiste plek het EPD in.

Technisch complex project

Hoe eenvoudig dit ook klinkt, technisch is het een gigantisch grote uitdaging geweest om dit voor elkaar te krijgen. Leveranciers van EPD-software moesten hun systemen aanpassen en er waren aanpassingen nodig in het Twiin-afsprakenstelsel, onder meer om de beveiliging goed te regelen. Een projectgroep van Twiin onder leiding van Jaco Takkenkamp is nu bezig met de laatste technische voorbereidingen. En dan, begin 2025, is het zo ver. Dan kunnen alle aanbieders van medisch specialistische zorg de BgZ-uitwisseling in de praktijk gaan testen. Want dan zijn de meeste EPD’s gereed voor deze nieuwe vorm van data-uitwisseling.

Wat kun jij nu doen?

De techniek is dus bijna klaar. Nu zijn de ziekenhuizen, ZBC’s en andere aanbieders van medisch specialistische zorg aan zet. Ben jij werkzaam als medisch specialist? Informeer dan bij jouw ziekenhuis welke afspraken er al zijn gemaakt over het testen en meld jezelf aan voor het testteam van jouw organisatie. Want als tester heb je invloed op het eindresultaat.

Werk jij als ICT-er bij een aanbieder van medisch specialistische zorg? Tuig dan tijdig een klein intern projectteam op en tref alvast de voorbereidingen om te gaan testen. Regel dat medisch specialisten en hun secretariaten tijd hiervoor inruimen in hun agenda, zodat het testen serieus en degelijk gebeurt. Want zoals gezegd: nu kun je nog invloed uitoefenen en je bevindingen doorgeven, maak daar gebruik van!

Stel je vragen op het IHE-congres

Heb jij kritische vragen over het nut van een landelijke BgZ-implementatie? Of wil je simpelweg meer weten over nut en noodzaak hiervan? Kom dan naar de sessie van Jaco Takkenkamp van Twiin en Harriet Luttikhuizen en Rob Grauwmeijer van het Haags Medisch Centrum tijdens het IHE-congres op 16 oktober. Jaco gaat in op de aanpak voor de landelijke BgZ-implementatie, Harriet en Rob op de voordelen voor aanbieders van medisch specialistische zorg. Zij staan de hele dag voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Deelnemers

Open Health Hub

Categorie:

Leveranciers

Locatie:

Utrecht

Axians

Categorie:

Leverancier

Locatie:

Zaltbommel

AB ProRec Med vzw

Categorie:

User

Locatie:

B101 Dilbeek B-1700