Informatie-uitwisseling in de zorg: het gevaar van compromissen

De Wegiz heeft een ontzettend lange aanloop gehad. En het duurt ook nog jaren voordat zorgorganisaties de vruchten ervan gaan plukken. Sommige van de onder de Wegiz te ontwikkelen informatie-uitwisselingen zullen zelfs al snel weer de prullenbak in kunnen. Want nu Europa op het punt staat in te stemmen met de EHDS, zullen landen zich moeten conformeren aan internationale afspraken. En hoewel bij de informatie-uitwisselingen die onder de Wegiz worden ontwikkeld internationale standaarden worden gebruikt (zoals HL7), wijkt de manier waarop we in Nederland informatie willen gaan uitwisselen op veel fronten af van hoe dat elders in Europa en in de wereld gebeurt.

The whole system in the room

De reden voor die nationale afwijkingen ligt in de aanpak van VWS. Die is gebaseerd op ‘the whole system in the room’, een uitspraak die voormalig SG Erik Gerritsen, onder wiens leiding de Wegiz tot stand kwam, graag hanteerde. Die aanpak werkt als volgt: zet alle belanghebbenden bij elkaar, laat ze pas naar buiten komen als ze samen overeenstemming hebben bereikt. Op zich een mooie gedachte, ware het niet dat je altijd uitkomt op een compromis. Een compromis dat per definitie behoorlijk afwijkt van hoe andere landen soortgelijke informatie-uitwisselingen vormgeven.

Nederlands dialect

Je ziet dit bijvoorbeeld bij de Basisgegevensset Zorg (BgZ), die op enkele punten echt anders is dan de International Patient Summary (IPS). In plaats van te zeggen: we pakken de IPS (een bestaand IHE-profiel) en voor die paar dingen die we in Nederland anders hebben ingericht dan in het buitenland maken we een uitzondering (dat kan binnen de IHE-profielen in een speciale bijlage Volume 4 genaamd), ontwikkelen wij een compleet nieuwe dataset. Een dataset die weliswaar op de IPS lijkt, maar die niet een-op-een uitwisselbaar is. Daarom is er een soort vertaalbureau in het leven geroepen, het National Contact Point eHealth. Maar zelfs dan kan een Duitse arts nog niet de patiëntsamenvatting van een Nederlandse patiënt inzien (andersom kan wel: een Nederlandse arts kan wel de Duitse patiëntsamenvatting binnenhalen).

Gebruik de juiste expertise

Behalve dat het leidt tot zwakke compromissen is het om nog een andere reden vreemd om alle stakeholders te laten meedenken over hoe een gegevensuitwisseling eruit moet zien. En dat is omdat lang niet iedereen beschikt over de juiste expertise. Als jij een stuk grond hebt gekocht waar je een eigen huis op wilt laten bouwen, dan vertrouw je er ook op dat de architect de juiste draagkrachtberekeningen maakt en dat hij zich houdt aan geldende wet- en regelgeving als het gaat om zaken als brandveiligheid. Je beslist samen over zaken als de afmetingen van de kamers, de hoogte van de stopcontacten en de inrichting van keuken en badkamer. En zelfs bij die beslissingen laat je je leiden door het advies van de architect. Want je zit niet te wachten op een grote koof in je woonkamer omdat je boven het toilet persé op een bepaalde plek wilt hebben. In de zorg zeggen we: we willen boven precies daar en daar een toilet en jullie ICT-deskundigen regelen het maar dat de aansluitingen er komen.

Compromisloze uitwisselingsprofielen

Omdat die aanpak ontzettend duur is en per definitie leidt tot een suboptimaal resultaat, ontwikkelt IHE compromisloze uitwisselingsprofielen. Profielen die generiek toepasbaar zijn. Een IHE-profiel om een echo-onderzoek aan te vragen en om na afloop de beelden van dat onderzoek beschikbaar te maken in het EPD, kan ook gebruikt worden voor endoscopieën of andere beeldvormende onderzoeken. Want wat de inhoud van de berichten precies is en op welk type apparaat ze worden gemaakt, is voor het profiel irrelevant. Net zoals het irrelevant is of je via een iPhone, Samsung of vaste telefoon iemand belt; de verbinding wordt in alle gevallen tot stand gebracht, ongeacht van welk netwerk en type apparaat de ontvanger gebruikmaakt.

Wil jij ook gebruikmaken van compromisloze uitwisselingsprofielen die generiek en internationaal toepasbaar zijn? Sluit je dan aan bij IHE.

Deelnemers

Open Health Hub

Categorie:

Leveranciers

Locatie:

Utrecht

Axians

Categorie:

Leverancier

Locatie:

Zaltbommel

AB ProRec Med vzw

Categorie:

User

Locatie:

B101 Dilbeek B-1700

Deelnemers

Open Health Hub

Categorie:

Leveranciers

Locatie:

Utrecht

Axians

Categorie:

Leverancier

Locatie:

Zaltbommel

AB ProRec Med vzw

Categorie:

User

Locatie:

B101 Dilbeek B-1700