Home

Over IHE

Zorgverleners

Leveranciers

Contact

Veel testen met nieuwe IHE-profielen op basis van FHIR op Connectathon IHE North America

Veel testen met nieuwe IHE-profielen op basis van FHIR op Connectathon IHE North America

door | apr 14, 2021 | Nieuws | 0 Reacties

Net als in Europa kent ook Noord-Amerika een Connectathon. Een event waarop gedurende een week leveranciers hun software testen op interoperabiliteit op basis van IHE-integratieprofielen. Marc Sandberg, consultant bij MedicalPHIT, was als monitor aanwezig op de Connectathon in Noord-Amerika die van 1 tot en met 5 maart jl. plaats vond. Online, als gevolg van de COVID-19 pandemie.

Marc Sandberg is consultant op het gebied van interoperabiliteit met name op het raakvlak van IHE-integratieprofielen en FHIR. Niet verwonderlijk dat hij daarom graag aanwezig wilde zijn als monitor op een Connectathon. Op de vraag wat een monitor precies doet, zegt hij: “Een monitor kijkt naar de informatie die heen en weer gaat tussen de systemen van verschillende leveranciers. Die informatie wordt beoordeeld op correctheid volgens een specifiek testplan en daarmee tegen de profielen zoals beschreven door IHE.”

Online

MedicalPHIT stuurt elk jaar monitoren naar de Connectathon in Europa. Gezien het event in North America nu online was, bood dit de kans om ook daar eens rond te kijken. Marc Sandberg: “Ik ben nog niet zo lang werkzaam voor MedicalPHIT. Deze Connectathon in ‘Noord-Amerika’ was dan ook mijn eerste keer als monitor. Samen met collega’s Jonne MuilenburgPascal Looije en Robin van Everdingen heb ik een erg interessante week gehad.”

Vanuit Nederland leverde alleen MedicalPHIT monitoren. “Buiten uiteraard monitoren uit Noord-Amerika was er ook een afvaardiging uit Frankrijk en India. Het tijdsverschil met de USA is er mijns inziens de oorzaak van, dat er niet veel monitoren uit andere delen van de wereld aan deelnemen”, aldus Sandberg.

Online is anders dan face-to-face. Maar heel erg groot zijn de verschillen volgens Marc Sandberg nu ook weer niet. “Op een face-to-face event is voor leveranciers de drempel misschien lager om een monitor te bereiken. We zitten namelijk normaliter aan een tafel in dezelfde zaal als waar zij aan het testen zijn. Een vraag is dan gemakkelijk gesteld. Het menselijk contact is belangrijk. Ook al werken programma’s als Slack en videobellen prima. IHE North America had het allemaal goed geregeld.”

Meer FHIR

Aan de IHE-Europe Connectathon 2020 – ook een online versie – deden zo’n 40 leveranciers mee. “In Noord-Amerika waren het er een stuk minder”, vertelt Sandberg. 

Een echt wezenlijk verschil tussen de Connectathon in Europa en Noord-Amerika is er niet volgens de monitor: “Voor een deel zijn het andere bedrijven. Wat me wel opviel, is dat er veel IHE-integratieprofielen op basis van FHIR getest zijn, zoals mCSD en MHD. Niet verwonderlijk volgens mij, want in Amerika ligt meer focus op FHIR dan in Europa. 

Testen

De Connectathon in Noord-Amerika verliep goed. Sandberg vertelt dat ze niet veel hebben moeten bijsturen als monitoren. “Ging er iets mis, dan was het slechts een klein onderdeel van de test. Soms had dit ook te maken met hoe de test beschreven stond. Dat week soms enigszins af van waar een profiel voor staat. En je keurt een gehele test niet af omdat de beschrijving niet helemaal klopt. Hier heb ik het ook met Lynn Felhofer, Technical Project Manager IHE North America, over gehad.”

Kortom, de meeste leveranciers hebben ‘de vinkjes’ gehaald op de Connectathon in Noord-Amerika. Marc Sandberg: “In de eerste dagen van de testweek hadden we niet veel testen na te kijken. Pas de laatste anderhalve dag werd het echt druk. Er zijn altijd wel leveranciers die op het allerlaatste moment proberen ‘er nog iets doorheen te drukken’, zoals bijvoorbeeld een PIX Query, die normaliter in het begin van de week getest wordt. Maar dat blijkt dan niet te werken. En dus keuren we de test af.”

Kennis en plezier

Je wilt het goed doen als monitor, zegt Sandberg. Daarom heeft hij zich tijdens de week ook goed verdiept in de IHE-integratieprofielen en dus veel kennis opgedaan. En dat is ook mooi meegenomen in zijn huidige werk.

Een volmondig ‘ja’ is het antwoord als we hem vragen of hij nog een keer monitor wil zijn. En niet alleen op de Connectathon in Noord-Amerika ook op die van Europa. “Het is enorm leuk om met collega’s op deze manier te werken om de zorg een stukje beter te maken met IT”, zegt Marc Sandberg tot slot.