Home

Over IHE

Zorgverleners

Leveranciers

Contact

IHE-integratieprofiel

Binnen IHE bundelen zorgorganisaties en leveranciers hun krachten voor het opstellen van use cases die beschrijven op welke manier welke informatie zich beweegt binnen een proces in een zorgorganisatie. Daarbij kijken deze partijen ook naar hoe ze bestaande standaarden op welke manier moeten gebruiken om de use cases te faciliteren. Op deze manier ontstaan IHE-integratieprofielen. Oftewel, gedetailleerde technische specificaties voor het gebruik en de implementatie van bestaande standaarden ten behoeve van interoperabiliteit in de zorg. De IHE-integratieprofielen worden op zogenaamde jaarlijkse Connectathons getest worden.

Bij een IHE-integratieprofiel horen een aantal IHE-actoren met een bepaalde rol of functie binnen het profiel. Een enkel apparaat kan meerdere rollen vervullen. Zo kan een systeem dienen als distributeur van beelden, maar tegelijk ook als archief. Tussen verschillende IHE-actoren worden IHE-transacties  gedefinieerd. Een transactie kan een opvraging of het opleveren van een status zijn. De IHE-integratieprofielen wordt beschrijven precies uit welke stappen de transactie bestaat en hoe de informatie over het netwerk getransporteerd moet worden. Eenzelfde transactie kan in meerdere profielen voorkomen, die ook in verschillende IHE-raamwerken beschreven kunnen zijn. 

Een van de eerste IHE-profielen was voor het domein radiologie. Het profiel beschrijft het werkproces dat leidt tot een röntgen rapport vanaf het moment dat er opdracht wordt gegeven door een arts die een aanvraag doet, tot aan de afronding en het opslaan van het rapport met het bijbehorende beeldmateriaal. Kortom, IHE is geen standaard. We beschrijven profielen – een soort handleiding – hoe bestaande open standaarden kunnen worden gebruikt in de praktijk.

Ook beheren we integratieprofielen voor andere domeinen. Denk aan cardiologie, pathologie, laboratoria. Alle domeinen zijn terug te vinden op de site van IHE International.

===

The European Commission has acted to reinforce quality patient care and facilitate access to medical information by healthcare professionals. As part of the procurement process it has endorsed the application of reliable means of electronic exchange of information using recognised profiles and standards – 27 IHE Profiles. It comes as a result of close co-operation between the
EC and IHE-Europe on matters of interoperability.

See all 27 profiles now.